Γραφτείτε στο Newsletter

Ο καιρός

Κοινωνικά δίκτυα

FaceBook-iconFlickr-iconTwitter-iconDigg-icon

Οδηγός περιήγησης λίμνης Πλαστήρα

1η Ημέρα - Επαφή με τη φύση
Αφού πάρουμε ένα καλό πρωινό, ξεκινάμε τον περίπατο μας από το ξενοδοχείο Πεζούλα σε μονοπάτια μοναδικής ομορφιάς μέσα σε δάση από βελανιδιές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που καταλήγουν στα πανέμορφα φιόρδ της λίμνης. Μέσα σε μοναδικές μυρωδιές της φύσης ταξιδεύουμε τις αισθήσεις μας ακούγοντας το νερό που ρέει γάργαρο στο ποτάμι, τα αηδόνια και τα σκιουράκια να ανεβοκατεβαίνουν σε τρελούς ρυθμούς στα κλαδιά.

Συνεχίζοντας τον περίπατο περιμετρικά της λίμνης μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα για εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες όπως τοξοβολία, ιππασία, ποδήλατο βουνού καθώς και βόλτες στη λίμνη με θαλάσσια ποδήλατα, κανό καγιάκ, κολύμπι το καλοκαίρι.

Ανηφορίζοντας προς το κέντρο του χωριού Καλύβια Πεζούλας θα συναντήσουμε καφενεδάκια, καταστήματα τοπικών προϊόντων με χειροποίητα προϊόντα, παραδοσιακές ταβέρνες και μεζεδοπωλεία για να γευματίσουμε με ντόπια κρεατικά και σπιτικά φαγητά, καλό κρασί, τσίπουρο και πολλά άλλα τοπικά εδέσματα.

2η Ημέρα - Ποδήλατο βουνού
Το ποδήλατο βουνού αποτελεί τη νέα πρόκληση για τον επισκέπτη. Από το ξενοδοχείο Πεζούλα ξεκινά ποδηλατόδρομος, μια πανέμορφη σηματοδοτημένη ασφαλής διαδρομή μέσα σε δάση από βελανιδιές. Η θέα προς τη λίμνη κατά τη διάρκεια όλης της διαδρομής είναι μοναδική.

Μετά από περίπου 4χλμ. συναντάμε τον βοτανικό κήπο όπου και κάνουμε στάση για αναψυκτικό ή ρόφημα, ξενάγηση στον κήπο,  θαυμάζουμε τα φυτά, και αγοράζουμε φαρμακευτικά και αρωματικά βότανα. Επιστροφή για φαγητό και ξεκούραση αφού το απόγευμα η βόλτα με το ποδήλατο συνεχίζεται στο χωριό Πεζούλα και στο νεροτριβείο της περιοχής.

3η Ημέρα - Γύρος της λίμνης
Ένα καλό πρωινό και ξεκινάμε την περιήγηση με το αυτοκίνητο. Μετά από μια σύντομη και γραφικότατη διαδρομή συναντάμε το Νεοχώρι, πρώτη στάση για φωτογραφίες αλλά και για να απολαύσουμε την εντυπωσιακή θέα στη λίμνη Πλαστήρα από τη θέση αγνάντι.

Διασχίζουμε το πανέμορφο χωριό Μπελοκομίτη και δεξιά στο βουνό συναντάμε το γραφικό χωριό Καρίτσα. Πάνω από το χωριό και σε υψόμετρο 1500μ. βρίσκουμε τη Μονή Πελεκητής φωλιασμένη στο κοίλο απόκρημνου βράχου. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια στην Ελλάδα, ένα μοναστήρι του 14ου αιώνα, αφιερωμένο στην Παναγία.

Κατηφορίζουμε στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουμε τη διαδρομή. Κάτω από το συνοικισμό Ζυγογιαννεικα δεξιά ο δρόμος μας οδηγεί στο παρατηρητήριο, ένα από τα καλύτερα σημεία της λίμνης αφού προσφέρει πανοραμική θεά της ευρύτερης περιοχής. Εκεί ο Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας του φράγματος.

Κατηφορίζοντας, καταλήγουμε στο φράγμα όπου και συναντάμε περίπτερα με γλυκίσματα της περιοχής, αναμνηστικά κ.α. Διασχίζουμε τα χωριά Μούχα, Καστανιά για να φτάσουμε στην πλαζ Λαμπερού.

Ανάμεσα στα χωριά Μεσενικόλας και Μοσχάτο σε υψόμετρο 800μ., με θέα στο θεσσαλικό κάμπο, συναντάμε την Ιερά Μονή Κορώνης. όπου φυλάσσονται πλούσια κειμήλια μεταξύ των οποίων η τίμια κάρα του Αγίου Σεραφείμ. Αφού ξεναγηθούμε και προσκυνήσουμε, συνεχίζουμε την πορεία μας για το χωριό Μεσενικόλας όπου θα μπορούσουμε να προμηθευτούμε κρασί και τσίπουρο της περιοχής.

Επόμενη και τελευταία στάση το σπίτι του Ν. Πλαστήρα που λειτουργεί ως μουσείο στη γενέτειρα του, το Μορφοβούνι.

4η Ημέρα – Φρούριο Φαναρίου
Κατηφορίζουμε από Μορφοβούνι για Μητρόπολη και από Φράγκο προς Παλαιοκλήσσι όπου και συναντάμε το δρόμο Καρδίτσας - Μουζακίου. Στρίβουμε αριστερά και μπροστά μας, σε λόφο διακρίνουμε το φρούριο  Φαναρίου. (διαδρομή γύρω στα 35'). Το χωριό Φανάρι το οποίο χρονολογείται τον 13ο αιώνα είναι χτισμένο σε περίοπτη θέση στις πλαγιές λόφων στην κορυφή του οποίου ξεπροβάλλει μέσα από τα καταπράσινα πεύκα το βυζαντινό φρούριο. Πρόκειται για οχυρό εκτάσεως 2,5 στρεμμάτων, με τοξωτή πύλη και τείχη που ξεπερνούν τα 2μ. πλάτος. Κάτω από το κάστρο βρίσκεται το ξωκλήσι του Άï Γιάννη με θαυμαστό ξυλόγλυπτο τέμπλο, χτισμένο το 1873 σε ερείπια αρχαίου ναού.

Κατεβαίνοντας στην είσοδο του χωριού είναι κτισμένη η εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ, όπου μαρτύρησε ο Άγιος Σεραφείμ, ο πολιούχος της Καρδίτσας. Διασχίζοντας το γραφικό κέντρο του χωριού συναντάμε καφενεδάκια, μικρά μαγαζιά, πέτρινους φούρνους κεραμικών αγγείων για να καταλήξουμε στην πλατεία του χωριού όπου μπορούμε να επισκεφτούμε το λαογραφικό μουσείο στεγασμένο σε διώροφο παραδοσιακό κτίριο. Το ισόγειο του κτιρίου χρησιμοποιείται ως εντευκτήριο ενώ στον πάνω όροφο φιλοξενείται η έκθεσης της λαογραφικής συλλογής.

Αν έχουμε κέφι για περίπατο, αφήνουμε το αμάξι, και παίρνουμε το δρόμο προς την πηγή, όπου μπορούμε να απολαύσουμε μια πανέμορφη διαδρομή. Αφήνοντας την πλατεία συναντάμε τις βρύσες του χωριού στη θέση Πιλιορίκια. Από εδώ και πέρα, η διαδρομή που δεν ξεπερνά τα 3χλμ είναι χωμάτινη. Μετά από τα αμπέλια του χωριού καταλήγουμε στην πηγή. Αν είναι άνοιξη η εμπειρία είναι μοναδική. Ανθισμένες κερασιές, φρέσκο χορτάρι, κατακόκκινες τσαγαλιές, αηδόνια που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις.